Hundeliv

← Tilbage

Følgende artikel må gerne anvendes til ikke-kommercielt formål, blot det sker med tydelig kildeangivelse.

De fleste hvalpe elsker at lege med andre hunde. De fleste hvalpe vil søge kontakt med enhver, der kommer i nærheden, og de fleste hvalpe er naturligt nysgerrige over for alt og alle. Dette bør vi som hundeejere udnytte på bedst mulige måde for at få en glad og harmonisk hund, når den bliver voksen.

Desværre ser vi efterhånden ret ofte hunde, som ikke kan tåle synet af en anden hund. Det er synd for både hund og ejer, for der er da ikke noget så dejligt, som at i ro og mag kunne betragte og glæde sig over sin hunds glade leg med en anden hund, og der er nok heller ikke noget, der trætter den mere end denne fornøjelige aktivitet. Derfor er det vigtigt, at vi helt fra starten af får holdt fast i, at det er dejligt og ikke spor farligt at lege med andre hunde. Ofte er det os selv, der som hundeførere, lærer vores hund, at det er farligt med andre hunde. Fordi vi selv er nervøse for, om det går, strammer vi helt automatisk og ubevidst linen op, eller løfter hunden op, hvis det er en lille hund, og signalerer derved utryghed til hunden. Det medfører, at hunden begynder at blive utryg, når den møder andre hunde og den begynder måske at snerre lidt, og den onde cirkel er godt i gang, og vi har lært vores hund at være aggressiv over for andre hunde. Dette vil vi gerne undgå og det er blandt andet det, som hvalpen skal lære i hvalpeklassen. Det allervigtigste en hvalp skal lære er i mine øjne, at det er dejligt at være sammen med andre hunde, og at fremmede mennesker ikke er farlige uanset om de er børn, kvinder eller mænd.

Hvalpetræning – jo før, jo bedre

Førhen hed det sig, at man ikke måtte starte på hundetræning, før hunden var mindst 1/2 år gammel. Det mener jeg er helt forkert. Jo før man kommer i gang jo bedre. Det er selvfølgelig ikke timelang lineføring og terperi, man skal begynde med, men derimod leg og socialt samvær. Det betyder ikke, at får man først begyndt med hundetræningen, når hunden er et år gammelt, så er løbet kørt... næ, nej, man kan altid lære sin hund noget, og man kan altid lære nyt selv, hvis man er indstillet på det. Desuden vil hunden som oftest elske at komme op og være sammen med andre hunde på træningspladsen, og den vil altid elske det, når dens ejer beskæftiger sig med den og kræver noget af den.

Når man lader sin nye hvalp møde andre hunde, er det selvfølgelig vigtigt, at den er vaccineret og beskyttet mod sygdomme, men med de vacciner man bruger i dag, er hunden faktisk beskyttet allerede en uge efter første vaccine og masser af kenneler vaccinerer hvalpene allerede inden de flytter hjemmefra. Dernæst bør man tænke på, at manglende socialisering er mindst lige så livstruende for hunden som diverse sygdomme. 

Gåture med små hvalpe - lineføring.

Gåture med små hvalpe skal være korte. Hellere hyppige end lange. Vær forsigtig med trapper og høje biler indtil hvalpen er omkring et år gammel. Ingen cykelture med hunden løbende ved siden af før etårsalderen, og derefter bør man sørge for aldrig at køre så hurtigt, at hunden må galoppere for at kunne følge med, det kan slide for meget på ryggen, især hvis den er i snor og derfor let kommer til at løbe lidt skævt.

Lige så snart hvalpen har vænnet sig til at gå med halsbånd og snor, kan man begynde at lære hunden at gå pænt i snor. Det er som oftest ikke noget problem i starten, og derfor vil den første lineføring bestå i at rose hunden for at gå pænt. Hvis den ikke vil gå, skal den lokkes frem – aldrig trækkes og tvinges. Man kan fint begynde denne første træning ude i haven på kendt område. Når man begynder et gå tur med hunden uden for det kendte område, vil man i øvrigt ofte opdage, at hvalpen ikke vil besørge fremmede steder. Går du tur med hunden, vil den ofte vente med at gøre sig ren, til den kommer hjem på egen grund - (eller eget gulvtæppe!) Ved at gøre sig ren afsætter den nemlig ”sit mærke”, og det kræver en del selvtillid, så hvalpen vil som oftest undlade at gøre det for at slippe for ”ballade” med andre hunde.

Gode bøger om emnet: 

Hundeliv og hverdagstræning - Christina Bruun.
Lykkelige, lydige hunde - af Anders Hallgren.
Bøgerne kan bestilles her.


  • Vi tager imod Dankort
    ZenRockers
  • Forlaget Tro-fast ApS · Bellisvej 8 · 9970 Strandby · Tlf: 61 79 25 06 · CVR 64839713 · · Privatlivspolitik
    ® Tro-fast er et registreret varemærke.